Tue. Apr 16th, 2024

KAKO SE PRAVILNO BRINUTI ZA KOSU

Njega kose kod kuće ne može biti manje efikasna od salonskih tretmana. Da biste to učinili, samo morate odabrati prava sredstva za njegu vlasišta i pramenova, a zatim slijedite sve korake.

U nastavku ćemo vam reći kako se pobrinuti za kosu tako da čak i suve i lomljive kovrče postanu glatke i sjajne.

Korak 1. Češljanje kose
Najpoznatiji ritual u kući za njegu kose je češljanje. Pramenove treba češljati ne samo tokom dana, već i prije pranja kose. Blagi gubitak kose tokom šamponiranja je normalan-ovo je prirodan proces obnove, oslobađajući prostor za novu kosu. Ali ako počnete prati zamršene kovrče, tada postoji rizik od izvlačenja zdrave, nove kose, a da to ni ne primijetite.

Morate češljati kosu sa vrhova. Pažljivo, bez naglih pokreta, češljajte krajeve, držeći dužinu, a zatim postepeno prelazite na korijene dok ne počešljate svu kosu. Ovo je najmanje traumatičan način. Kosa nije oštećena, a neće biti teško češljati ni naj tangledanije pramenove.
Korak 2. Piling za vlasište
Prvi i veoma važan korak je duboko čišćenje vlasišta. Mnogi propuste ovu fazu, i veoma uzalud. Uostalom, pravilna njega vlasišta prvi je korak ka lijepoj i zdravoj kosi.

Piling za vlasište može biti različitih vrsta: sa abrazivnim česticama ili na bazi kiseline, kao maska za piling. Imaju isti efekat, ali piling kiseline djeluje nježnije i delikatno. Rezultat je isti, ali ne morate patiti sa ispiranjem abrazivnih čestica.

Takvi proizvodi pažljivo uklanjaju mrtve ćelije kože i duboko je čiste, potiču rast kose, pa čak i pomažu u opranju kose rjeđe. A ako kombinirate primjenu pilinga laganom masažom glave, tada će se poboljšati mikrocirkulacija krvi, što je korisno ne samo za kosu, već i za mozak.

Postoji zabluda da je piling neophodan samo za masnu vlasište. Nije tako. Suvoj koži je takođe potreban piling. Samo za masnu vlasište piling se može koristiti jednom ili čak dva puta sedmično, a za suho ili osjetljivo, dovoljno je jednom u dvije sedmice.

Korak 3. Šampon za kosu
Šamponiranje je najjednostavnija i najočitija faza njege kose. Međutim, čak i ovdje mnogi griješe. Hajde da shvatimo kako pravilno oprati kosu šamponom.

Ovdje postoji nekoliko glavnih tačaka.

Prije nanošenja šampona na vlasište, bolje ga je pjeniti u dlanovima. Tako djeluje nježnije i ne iritira kožu.
Ne nanosite šampon na cijelu dužinu kose. Bolje ga je nanijeti na vlasište, neko vrijeme masirati i dobivenu pjenu rasporediti po cijeloj dužini kose. Vlasište u pravilu postaje masno mnogo brže od same kose, a ova metoda pomaže da se pramenovi ne isušuju i istovremeno temeljito očisti kožu.
Sam šampon igra važnu ulogu. Potrebno je analizirati stanje kose i izabrati lijek koji rješava određeni zadatak: hidratantna, ishrana, eliminacija tuposti i krhkosti za suhu kosu ili dublje čišćenje za masnu. A ako pramenovi nemaju dovoljno volumena, trebali biste isprobati naš šampon.

Korak 4. Maska Za Kosu
Maske daju dodatnu njegu kose i ponekad možete postići efekat ne gori od salonskog. A u brizi za obojenu ili kovrčavu kosu postaju jednostavno nezamjenjivi asistenti. Zbog maski moguće je vratiti oštećenu kosu, vratiti im mekoću i sjaj. Zato ne žurite sa rezanjem sušenih pramenova.

Bolje je primijeniti sve maske na čistu, osušenu kosu ručnikom, što pomaže aktivnim supstancama da prodru dublje u strukturu kose i daje bolji rezultat. I ne postoji univerzalni odgovor na pitanje”koliko dugo zadržati masku za kosu”. Sve zavisi od sastava i aktivnih sastojaka, pa obratite pažnju na preporuke proizvođača.

Na primjer, Intenzivna maska za duboku ishranu i oporavak dovoljna je za održavanje kose 5-10 minuta, a za intenzivniji efekat možete ga ostaviti 30 minuta.

U suprotnom, trebali biste slijediti ista pravila kao i kod upotrebe balzama: ne pretjerujte i ne primjenjujte se na korijene. U suprotnom, postoji rizik od vaganja kose. Izuzetak su maske za vlasište, koje naprotiv treba primijeniti samo na korijene.

Korak 5. Balzam Za Kosu
Nakon maske potrebno je nanijeti balzam na pramenove za zaptivanje svih korisnih komponenti unutar kose. A ako je dovoljno koristiti masku 1-2 puta sedmično, tada regenerator treba nanijeti nakon svakog pranja kose. Zatvara vagu za kosu i čini pramenove primjetno mekšim, glatkijim i upravljivijim.

Podsjetimo kako koristiti balzam za kosu kako ne biste dobili suprotan rezultat.

Proizvod je potrebno nanijeti samo na dužinu kose, ona je ta koja najviše treba dodatnu ishranu i hidrataciju. Nanošenje na korenje može otežati kovrče ili čak stvoriti efekat prljave kose. A da biste tačno sačuvali volumen i ne otežali kosu, preporučujemo isprobavanje lakog regeneratora.

Više ne znači bolje. Ne držite regenerator na kosi predugo. To neće dati nikakav dodatni efekat i može čak dovesti do efekta masne kose. Uvek je bolje pratiti preporuke proizvođača.
Korak 6. Serum Za Kosu
Završna faza je neizbrisiva briga za kosu. A za to postoji mnogo alata koji rješavaju različite zadatke. Tečnosti, serumi, ulja uopšte služe jednoj svrsi – dodatna briga i zaštita kose tokom dana. Većina seruma daje kosi sjaj, glatku i omekšava ih, a bonus su obično neke dodatne funkcije. Stoga odaberite ono što vašoj kosi treba.

To može biti termička zaštita, vlaženje, uklanjanje tuposti i krhkosti ili intenzivan oporavak. Na primer, koncentratni serum je pogodan za zaštitu kose tokom vrućeg stila i obnavljanja. Obnavlja pramenove iznutra, uklanja statički elektricitet i zatvara kosu bez vaganja.

Bolje je primijeniti bilo koji serum na krajeve kose i rasporediti preostala sredstva po dužini. Ovo će pomoći da se ne preopterećuju pramenovi i izbegne efekat masnog sjaja. Ne zaboravite da nijedan alat neće zalijepiti secirane krajeve, ali može dobro omekšati i učiniti ih tačnijim.

Korak 7. Pravilno sušenje kose
Za mnoge se šamponiranje uvijek završava sušenjem ili sušenjem. Ali u ovome ima malo koristi. Stoga preporučujemo da to izbjegnete i ostavite da se pramenovi prirodno osuše.

A ako na bilo koji način ne možete izbjeći sušilo za kosu, ne zaboravite na proizvode za termičku zaštitu i osušite pramenove samo hladnim zrakom kako biste spriječili oštećenja na njima. I usmjerite protok zraka duž rasta kose, odnosno od korijena do vrhova.

Rekli smo vam sve faze sveobuhvatne kućne nege za kosu. Ako ih pratite i ne zaboravite koristiti sva navedena sredstva, vrlo brzo ćete primijetiti ugodne promjene u kvaliteti kose. Elastični i svilenkasti pramenovi mogu se dobiti ne samo u salonu, već i uz pomoć jednostavne redovne kućne nege.