Tue. Apr 16th, 2024

Kako ishrana utiče na rast kose?

Za očuvanje zdravlja kose nije dovoljno koristiti odgovarajuće šampone, regeneratore i proizvode za oblikovanje. Stanje kose, poput stanja većine tjelesnih tkiva, usko je povezano s našim ukupnim fizičkim zdravljem, što zauzvrat ovisi o našoj prehrani i načinu života. Ishrana je, posebno, izuzetno važna za održavanje zdravlja kose, njenog rasta i stanja vlasišta.

Ćelije kose, kao i druge tjelesne ćelije, direktno utječu na hranu koju jedemo — bez prave ravnoteže hranjivih tvari kosa će na kraju postati primjetno dosadnija, tanja i lomljiva. Pravilna ishrana zdrave kose treba da sadrži važne vitamine i minerale, kao što su biotin, gvožđe, cink i vitamin A, koji pomažu u održavanju ne samo kose u izvrsnom stanju, već i kože i noktiju.

Saznajte više o nutrijentima potrebnim za zdravu kosu.

Koji su proizvodi najkorisniji za rast kose?
Salmon
Losos je jedna od dijetetskih i najzdravijih vrsta ribe, bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove masne kiseline zasićuju lojne žlijezde smještene oko folikula dlake, tako da kosa zadržava svoj sjaj i bogatu boju. Potrošnja hrane visoke u omega – 3 masnim kiselinama je veoma važna, jer naše telo nije u stanju da proizvodi ove zdrave masti — one se mogu dobiti samo iz hrane ili dijetetskih suplemenata.

Bez omega-3 masnih kiselina, kosa će početi da bledi i brzo gubi svoj prirodni sjaj. Neke druge RSTe ribe, uključujući sardine, skuše i bakalar, takođe su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Borovnica
Borovnice su odličan prirodni izvor vitamina C i antioksidansa. Antioksidanti štite vlasište, a vitamin C stimuliše cirkulaciju krvi i poboljšava proizvodnju kolagena, koji zauzvrat jača kapilare koji neguju vratilo za kosu. Ako borovnice nisu po vašem ukusu, obratite pažnju na drugu hranu sa visokim sadržajem vitamina C-guave, kivija, papaje i jagoda.

Spanać
Spanać, koji sadrži folnu kiselinu u višku, vitamine A I C, beta-karoten i, što je najvažnije, gvožđe, zaista je neophodan proizvod za rast kose. Konzumacija špinata (6 mg željeza po porciji) odličan je način za povećanje nivoa željeza u tijelu i poticanje rasta kose. Stočna hrana kupus, brokoli i sočivo također sadrže puno željeza.

Ostrige
Ostrige su odličan izvor cinka i prirodnih proteina. Budući da je gubitak kose povezan s nedostatkom cinka u tijelu, ostrige su odličan lijek za gubitak kose; jedna srednja ostriga sadrži do 5,3 mg cinka. Ostale namirnice bogate cinkom uključuju govedinu, utvrđene žitarice i pečeni grah.

Avokado
Avokado se tradicionalno smatra jednom od najhranjivijih namirnica i odličan je izvor više od 20 vitamina i minerala, uključujući vitamine B, C, E i K, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, vlakna, kalijum, magnezijum i folnu kiselinu.

Obavezno uključite avokado u svoju ishranu-ovo je jedan od najlakših načina da vratite sjaj u kosu i pružite potrebnu ishranu, jer je to jedan od najboljih proizvoda za rast kose.

Povrće od korijena narandže
Šargarepa, slatki krompir i bundeva su odlični izvori vitamina A, tako da mogu biti korisni za sprečavanje gubitka kose. Vitamin A je neophodan za proizvodnju sebuma, koji izlučuju neke žlijezde kože i kose; sebum vlaži kožu, vlasište i folikule dlake, sprečavajući dehidraciju tijela.

Uravnotežena proizvodnja sebuma je veoma važna. Ako se proizvede previše sebuma, kosa brzo postaje masna, a ako je premalo uzrokovano nedostatkom vitamina A, koža postaje suha i kosa postaje dosadna. Nioxin suhi šampon za trenutni volumen, koji savršeno apsorbira ulja, čisti i osvježava vlasište, pomoći će u rješavanju problema masne kose zbog viška sebuma.